Oogstjaar 2012
Algemeen kenmerkend voor Europa geldt hagel en vorst in het voorjaar, zelfs regen in juli aan de Atlantische kust, terwijl het Mediterrane deel kampte met droogte en warmte. Hierdoor gaat 2012 verder als het jaar met een hele lage opbrengst. Algemene indruk is dat 2012 redelijk goed is met een verrassende kwaliteit.
Frankrijk:
Had zelfs 20% lagere opbrengst. Voorjaar had late vruchtzetting, gevolgd door vorst en hagel. Er was gevaar voor ziekten. De zomer was heel warm en in het najaar nogal wat regen. Dit jaar staat vol met uitdagingen.
Italië:
Kampte met een hittegolf en droogte. Hierdoor is er een kleine oogst. Het jaar 2012 is in lijn met 2007, 2008, 2009 en 2011.
Spanje:
Er was enorme droogte en een hittegolf. Meest getroffen delen zijn La Mancha en Rueda. In Rioja moest irrigatie worden toegepast.
Portugal:
Dit jaar is redelijk goed. Minder zijn de wijngebieden Vinho Verde, Beiras. Alentejo is redelijk stabiel. Douro had eerst droogte en in juli hagel. Gelukkig geen hittegolf en in het najaar zelfs regen. Opbrengst is beter dan 2011.
Duitsland:
Dit jaar had het een iets mindere opbrengst. Her en der zijn er wat verschillen tussen de gebieden. Algemeen is het een vrij goed jaar met voldoende zuren en aroma’s. Maar het is een slecht jaar voor botrytis.
Oostenrijk:
Had beduidend minder opbrengst door vorst in mei. Droge, niet te warme zomer was gunstig voor de rijping. De zuren waren laag en mocht zodoende worden aangezuurd. Voor Burgenland geldt een goed jaar.
California:
Dit deel van de USA was geweldig goed. Alles klopte, nevel in ochtend, middag zon, avond bewolking. Er is zelfs 12% meer geoogst. De wijn is van goede kwaliteit doordat de rijping probleemloos verliep.